Köp boken idag!

Finns både som pappersbok eller PDF digitalt bok

Boken beskriver vägen från de skatter vi betalar till de ersättningar som går till vinstdrivande företag i välfärden och till att finansiera de offentligt drivna verksamheterna.

För att förstå förutsättningarna som gäller för privat vård- omsorg- och skola så bör man ha ett hum om hur offentliga ekonomin hänger ihop, samt var i den apparaten som de privata vinstdrivande företagen hör hemma.

För detta behövde jag sätta mig in i hela offentliga ekonomin. Lättare sagt än gjort. På -70 talet så var datorerna så komplicerade så de ej gick att använda i jobb och skolarbeten. De var också stora som berg. Offentliga sektorns gränssnitt är ungefär lika användarvänligt som datorerna var på den tiden. Därför handlar skriften till stor del om att beskriva den offentliga ekonomin på ett sätt som jag själv hade önskat, på ett ”for dummies” vis. Topplistor och tabeller beskriver vad olika offentliga verksamheter kostar i förhållande till varandra.

Jag anser att ersättningar inom välfärdstjänster som både privata och offentliga verksamheter får är för höga. Man kan inte skylla på för lite pengar när t.ex. en plats på äldreboende, exkl. mat och hyra, kostar mera än ett lyxhotell inklusive frukost per natt. Man kan inte heller skylla på att orsaken till brister i vård, skola och omsorg är en ekonomisk fråga när det finns utrymme för höga vinster. Felet ligger på annat plan, häng med!

Minna Fröjdholm – Socionom och serieentreprenör inom offentliga ekonomin

Stäng meny
×
×

Kundvagn